Besökare

söndag 27 februari 2011

Marängglasstårtan från dopet!



Hej. Här kommer receptet på den härliga tårtan som åts på Agnes dop. Den här festliga glasstårtan kan göras klart långt i förväg och sedan förvaras i frysen fram tills den ska ätas.

Marängglasstårta med Hallon och Choklad
Ingredienser
10-12 bitar

Botten
8 äggvitor
3 1/2 dl socker
2 tsk potatismjöl
3 tsk vaniljsocker
2 tsk vinäger
Glass
8 äggulor
1 1/4 dl florsocker
4 dl vispgrädde
2 tsk vaniljsocker
2-3 msk kakao
200 g hallon
Garnering
Hallon
Citronmeliss

1. Sätt ungnen på 200 grader. Börja med bottnarna: Dela äggen, spara gulorna. Vispa vitorna till hårt skum.
2. Blanda socker, potatismjöl och vaniljsocker. Vänd försiktigt ner det i äggviteskummet. Rör till sist ner vinägern.
3. Rita på bakplåtspapper två cirklar med samma diameret som den form glassen ska frysas i, ca 27 cm. Formen ska ha avtagbar kant. Bred ut smeten jämnt i cirklarna.
4. Grädda bottnarna i nedre delen av ugnen tills de är gyllene och torra, ca 1 tim.
5. Gör glassen: Vispa äggulorna och florsocker vitt och pösigt. Vispa grädden för sig och blanda ner den i äggulesmeten. Tillsätt vaniljsockret.
6. Häll hälften av smeten i en annan bunke. Smaksätt den ena smeten med kakao och den andra med hallon.
7. Lägg i en marängbotten i formen och häll över kakaosmeten. Frys tills den stelnat något, ca 15 min.
8. Lägg på den andra bottnen och häll hallonsmeten över. Frys tårtan minst 4 timmar.
9. Tag fram tårtan ca 20 min före servering. Garnera med hallon och citronmeliss.


Lite tips:

Fint att dekorera med chokladfigurer.

Vill man spara tid kan man använda 2 färdiga marängbottnar. Köp då 4-5 paket vaniljvisp. De måste vispas hårt. Blanda hälften med kakao och hälften med hallon och frys enligt grundrecept.

Tillsätter du 5 droppar nypressad citronsaft i äggvitorna går de fortare att vispa upp.


Hoppas att det blir bra.
//Kristina

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar